Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Τα ακριβότερα τραπέζια πόκερ

Όλοι όσοι έχετε παρακολουθήσει έστω και λίγο πόκερ στην τηλεόραση ή στο ίντερνετ, έχετε δει αστέρες του πόκερ να παίζουν σε τουρνουά με μεγάλα χρηματικά έπαθλα. Τα πιο γνωστά σε μας, είναι το WPT που παρακολουθήσαμε στις ελληνικές τηλεοράσεις ή το World Series Of Poker (WSOP), που είναι γιορτή του πόκερ κάθε Ιούνιο/Ιούλιο στο Las Vegas. To show High Stakes Poker, που προβάλεται από το αμερικανικό δίκτυο GSN και βλέπουμε από το διαδίκτυο εδώ και πέντε σεζόν, έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Εκεί όπου το ελάχιστο ποντάρισμα είναι όσο ο βασικός μας μισθός και τα χρήματα που κερδίζονται σε κάθε παρτίδα, κάποιες φορές όσο μια Lamborghini Gallardo. Αυτό που αναρωτήθηκα όμως, είναι το που παίζουν πόκερ αυτοί οι αστέρες όταν δεν είναι σε κάποιο από αυτά τα show; Σίγουρα κάποιοι θα πείτε ότι παίζουν στο ίντερνετ, με όρια ακόμα και 500$/1000$ Νο Limit. Ξέρουμε ότι αρκετοί από αυτούς, ειδικά όσοι ανήκουν στην νεότερη γενιά, όντος παίζουν πολύ και στο ίντερνετ. Είναι όμως κάποιοι από τους γνωστούς παίκτες μεγάλης ηλικίας, όπως ο Doyle Brunson, o Barry Greestein και αλλά “μεγαθήρια”. Που παίζουν αυτοί; Μα φυσικά στο Las Vegas και στο θρυλικό “Big Game” του Bellagio.



Το σπίτι του Big Game στο ξενοδοχείο Bellagio

Πολλές ιστορίες έχουν ακουστεί γι αυτό, που σε κάνουν να παραμιλάς και που κάνουν το σπιτικό παιχνίδι με την παρέα σου κάθε Κυριακή βράδυ, να φαντάζει σαν πόκερ με φασόλια αντί για χρήματα. Πόσες φήμες κυκλοφορούν για δισεκατομμυριούχους που πήγαν στο συγκεκριμένο τραπέζι και έχασαν εκατομμύρια δολάρια, τραπεζίτες που πήγαν με τεράστια κεφάλαια και πανέξυπνες στρατηγικές για να τους νικήσουν (έχει γραφτεί και βιβλίο για την συγκεκριμένη ιστορία), παρτίδες που ξεπερνάνε το $1.000.000, δεκάδες ώρες και ημερόνυχτα συνεχομένου παιχνιδιού και αλλά πολλά.

Το “Big Game” στεγάζεται εδώ και χρόνια στο poker room, ή Bobby’s Room όπως είναι γνωστό, του ξενοδοχείου Bellagio και έχει πάρει το όνομα του από τον πρόεδρο και CEO της MGM/Mirage, Bobby Baldwin. Ο ίδιος ήταν και τακτικός πελάτης του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Βέβαια δεν στεγαζόταν πάντα στο Bellagio και ούτε θα συνεχίσει απ ότι δείχνουν τα πράγματα μιας και το καινούργιο και λαμπερό Venetian προσελκύει τελευταία πολλούς από αυτούς που "έκαναν" το Big Game, αυτό που είναι σήμερα. Γιατί όμως το συγκεκριμένο poker room να αποτελεί τον χώρο για τα πιο “ακριβά” τραπέζια πόκερ στον κόσμο;

Σίγουρα κάποιοι θα πείτε ότι παίζουν ρόλο οι δημόσιες σχέσεις. Ναι είναι και αυτό, αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι ο χώρος είναι ότι πιο όμορφο διαθέτει το Vegas. To high limit poker room είναι το μικρότερο δωμάτιο μέσα στο κυρίως poker room του Bellagio. Δυο “σεκουριτάδες” φυλλάνε την είσοδο και καθώς περιβάλεται από τζάμια, μπορεί ο καθένας να δει ποιος και τι γίνεται μέσα σε αυτό, χωρίς βέβαια να μπορεί να μπει μέσα αν δεν διαθέτει την ανάλογη ..."τσέπη". Μέσα στο Bobby’s Room βρίσκονται δύο τραπέζια, που τα περιβάλλουν αναπαυτικότατες καρέκλες, ένα bar και ένας χώρος με τέσσερις πανάκριβες πολυθρόνες, που κάθε "αρχοντικό" θα ήθελε να διαθέτει. Doyle Brunson, Johnny Chan, Phil Ivey, Jennifer Harman (ναι γυναίκα είναι!), Sammy Farha, Eric Seidel, Minh Ly, Eli Elezra, Daniel Negreanu, και Barry Greenstein είναι κάποιοι από τους αστέρες που συχνάζουν εκεί. Άλλοι επαγγελματίες, όταν τυχαίνει να βρίσκονται στην πόλη για κάποιο τουρνουά, όπως το WSOP ή το WPT, ιδίως αν έχουν κάνει κάποια μεγάλη νίκη, δοκιμάζουν την τύχη τους στο συγκεκριμένο room και προσπαθούν να γίνουν κομμάτι του θρύλου. Allen Cunningham, Phil Hellmuth, Gus Hansen, Patrik Antonius είναι μερικοί από αυτούς. Αρκετοί ήταν και οι επαγγελματίες παίκτες, που προσπάθησαν να τα βάλουν με αυτούς τους θρύλους, όπως ο Brian Townsend, o oποίος στο τέλος της βραδιάς είχε λεφτά μόνο για το ταξί και ένα αεροπορικό εισιτήριο για να επιστρέψει σπίτι του...

Μυθικά ποσά στα τραπέζια του Bobby's Room

Ωραία όλα αυτά θα πείτε. Μαζεύονται επαγγελματίες και παίζουν μεταξύ τους. Ποιο το νόημα λοιπόν, ποιος ο λόγος να παίζεις πόκερ με κάποιους οι οποίοι είναι το ίδιο καλοί με σένα; Κι όμως και δεν είναι έτσι. Όλος αυτός ο μύθος που περιβάλει το "Βig Game", έχει τραβήξει τα βλέμματα φιλόδοξων και πάμπλουτων επιχειρηματιών ανά τον κόσμο που συρρέουν κατά δεκάδες κάθε χρόνο. Άλλοι πάνε για να ανταγωνιστούν σε μια άνιση μάχη αυτούς τους θρύλους και άλλοι απλά για να διασκεδάσουν και να πουν ότι έπαιξαν με τους καλυτέρους του κόσμου. Στο τέλος βέβαια και στις δυο περιπτώσεις τους μένει μόνο η ιστορία. Γιατί όμως να μπορούν να καθίσουν μόνο πάμπλουτοι επιχειρηματίες ή επαγγελματίες του είδους σε αυτά τα τραπέζια και δεν μπορεί να κάθήσει να παίξει ο απλός κοσμάκης; Εγώ, εσύ, ο παππούς μου. Και η απάντηση είναι φυσικά… τα όρια, "the limits" όπως είναι ο αγγλικός όρος που περιγράφει τα χρηματικά ποσά στο κάθε τραπέζι.

Τα όρια λοιπόν που παίζονται δεν είναι απλά μεγάλα. Το να παίζεις πόκερ με blinds ακόμα και $4.000$/$8.000 αποτελεί ανέκδοτο για τους περισσότερους από εμάς και σίγουρα αν το άκουγες για πρώτη φορά από κάποιον φίλο, θα νόμιζες πως σου κάνει πλάκα. Κι όμως δεν είναι ψέμα. Όταν υπάρχει τέτοια απήχηση και τρέλα για το πόκερ στον κόσμο, σίγουρα ανάμεσα σε αυτούς θα υπάρχουν και κάποιοι που διαθέτουν να πετάξουν ένα-δυο εκατομμυριάκια. Κάποιοι που για να νιώσουν το συναίσθημα της μπλόφας ρισκάροντας τέσσερα με πέντε μεροκάματα, πρέπει να βάλουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Και όσο υπάρχουν αυτοί που τα διαθέτουν φυσικά θα υπάρχουν και αυτοί που θα τους τα παίρνουν, οι επαγγελματίες δηλαδή.

Τα όρια ποικίλουν ανάλογα την περίοδο και τους παίκτες που βρίσκονται εκεί. Τις φορές που δεν έχει μεγάλη κίνηση, τα όρια κυμαίνονται "χαμηλά" (ο Θεός να τα κάνει...) στα $1.500/$3.000 Limit, αλλά συχνά αυξάνονται, ειδικά όταν βρίσκονται εκεί μεγάλοι παίκτες, ή "High Rollers" όπως λέγονται, που θέλουν να παίξουν για περισσότερα. Το σύνηθες όριο για Limit poker είναι από $2.000$/$4.000 μέχρι και $4.000$/$8.000 σε κάποιες περιπτώσεις, με ελάχιστο buy-in τα $100.000.

Όσον αφορά τα Νo Limit παιχνίδια, τα όρια αρχίζουν από $400$/$800 και φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και $2.000$/$4.000! Λόγω των τεράστιων ποσών που παίζονται, οι παίκτες από μόνοι τους βάζουν όριο ("cap") τις $200.000 ανά παίκτη. Πράγμα που σημαίνει πως κανένας παίκτης δεν μπορεί να βάλει στο pot (το σύνολο των πονταρισμένων σε κάθε παρτίδα), περισσότερα από $200.000 και αυτό το κάνουν για να κρατήσουν το παιχνίδι υπό έλεγχο και να μην... ξεφύγει πολύ! Άλλες φορές το παιχνίδι είναι τελείως ελεύθερο και τα ποσά που παίζονται είναι μυθικά, αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Είναι αρκετά φυσικό για κάποιον παίκτη να χάσει ή να κερδίσει ένα εκατομύριο σε μια επίσκεψη (ένα session) στο Bobby’s room. Το ρεκόρ για το μεγαλύτερο pot που έχει κερδίθει στο "Big Game" (και όχι μόνο), το έχει η Jennifer Harman (ναι είπαμε, γυναίκα είναι) και ανερχόταν στα εξωφρενικό ποσό των $2.000.000!

Οι πλουσιότεροι επισκέπτες του Λας Βέγκας παίζουν στο Big Game

Οι παραλλαγές πόκερ που παίζονται είναι πολλές και ποικίλες. Από τα πιο γνωστά Τexas Hold’em (limit, no limit και pot limit), Pot Limit Omaha, Omaha 8 (ή Hi/Lo όπως το ξέρουν οι περισσότεροι), Seven Card Draw, Seven Card Stud, Razz, μέχρι και τα πιο εξεζητημένα 2-7 Triple Draw, No Limit 2-7 και A-5 Triple Draw. Κάποιες μέρες που το παιχνίδι αρχίζει “χαμηλά” χαλαρώνουν με Chinese πόκερ. Τα τραπέζια είναι 8 ατόμων και συνήθως είναι μεικτά, που σημαίνει ότι η παραλλαγή του πόκερ που παίζεται, αλλάζει κάθε 8 παρτίδες, σύμφωνα πάντα με κάποια προκαθορισμένη σειρά. Σπάνια παίζονται μόνο 2-3 είδη σε ένα τραπέζι και αυτό συμβαίνει όταν κάποιος “επώνυμος” είναι στην πόλη, όπου το παιχνίδι γίνεται No Limit/Pot Limit και την τιμητική τους έχoυν το Hold’em και το Omaha. Ο λόγος που τα παιχνίδια είναι μεικτά είναι γιατί κάθε παίχτης που συμμετέχει είναι πολύ καλός σε κάποιο συγκεκριμένο είδος και όχι τόσο καλός σε κάποιο άλλο κι έτσι το παιχνίδι γίνεται πιο δίκαιο για όλους. Υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν ότι δεν τους ενοχλεί καθόλου αυτό, όπως ο Sam Farha που έχει πει πως "Όλα (τα είδη) είναι πόκερ για μένα".

Όπως προανέφερα, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να πάνε και να παίξουν στο "Big Game", αλλά λίγοι έχουν την οικονομική άνεση να το κάνουν. Σίγουρα κάποιοι επιχειρηματίες πήγαν και κατέφεραν να βγουν κερδισμένοι ένα βράδυ αλλά κάποια στιγμή γύρισαν και τα έχασαν όλα, είτε το επόμενο βράδυ είτε στο επόμενο ταξίδι τους στο Vegas. Όμως ένας είναι αυτός που κατάφερε να φέρει τους θαμώνες του "Big Game" στα όρια τους. Ο ‘τραπεζίτης’, όπως είναι γνωστός και στον ευρύτερο κόσμο μέσα από το βιβλίο του Michael Craig, "The Professor, The Banker, and the Suicide King: Inside The Richest Poker Game Of All Time" έκανε κάτι μοναδικό. Σκαρφιζόμενος μια πολύ έξυπνη στρατηγική κατάφερε και έκανε τους επαγγελματίες να παραβιάσουν τον μεγαλύτερο τους κανόνα: "Μη παίζεις σε όρια τα οποία δεν αντέχει το κεφάλαιο σου". Ο τραπεζίτης ονόματι Andy Beal είναι ένας δισεκατομμυριούχος που έκανε περιουσία από τα τραπεζικά και από την αγοραπωλησία ακινήτων (real estate). Όταν βρέθηκε στο Vegas για κάτι δουλείες δεν έχασε την ευκαιρία στον ελεύθερο χρόνο του να επισκευθεί και το Bellagio, όπου είναι το στέκι του “Big Game”. Εκεί βρήκε να κάθονται οι Doyle Brunson, Chip Reese, John Hennigan, Jennifer Harman, Chau Giang, και Todd Brunson. Κερδίζοντας 100.000$ εκείνη την βραδιά είπε πως την επόμενη φορά που θα επιστρέψει, θέλει να παίξει ένας-προς-έναν (heads-up) με όποιον μπορεί να κάτσει και να τον αντιμετωπίσει σε όρια 10.000$/20.000$. Όρια που ακόμα και γι αυτά τα μεγαθήρια είναι πολύ μεγάλα. Η μονομαχία κράτησε 3 χρόνια και πολλά παράδοξα συνέβησαν. Όλα αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε στο εν λόγω βιβλίο, στο οποίο και θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο επόμενο άρθρο.

Όλα αυτά κάποιους ίσως τους σοκάρουν, σε άλλους ίσως φανούν προκλητικά. Υπερβολικά πάντως φαίνονται σε όλους. Γι αυτούς όμως αποτελεί καθημερινότητα και κομμάτι της ζωής τους. Όπως είχε πει και ο John Hennigan μετά την απώλεια ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε μια βραδιά. “Well, tomorrow's another day” (μετ. «Ε λοιπόν, αύριο είναι μια διαφορετική μέρα»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου