Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Η αδυναμία διάταξης των αρχικών χεριών, κύρια αιτία της πολυπλοκότητας του πόκερ

Η κύρια αιτία που το πόκερ είναι τόσο μπερδεμένο και πολύπλοκο είναι το γεγονός ότι τα αρχικά χέρια δε μπορούν να καταταχθούν σε μία διάταξη. Δηλαδή δε μπορούμε να πούμε ότι το τάδε χέρι είναι το καλύτερο απ όλα, δεύτερο έρχεται εκείνο, τρίτο το άλλο κλπ.

Για την πρώτη και δεύτερη θέση τα πράγματα είναι εύκολα με το ΑΑ και ΚΚ να είναι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι. Μετά όμως αρχίζει το μπέρδεμα. ΑΚ και QQ παλέυουν για την τρίτη θέση. Όσο κατεβαίνουμε το πράμα γίνεται πιο πολύπλοκο. Τι ακολουθεί στη πέμπτη θέση; AQ; JJ; 
παρακάτω; AJ; KQ; TT; αρκετά πιο κάτω; τι γίνεται με τη σούπα των χεριών A9, KJ, 77, 9Ts, 55 67s κλπ;
H περίπτωση θυμίζει λίγο ποδόσφαιρο όπου η Ρεάλ κέρδισε τη Μπάγερ η οποία κέρδισε την Μάντσεστερ, η οποί κέρδισε τη Ρεάλ. Ποιος είναι καλύτερος απ τους 3;
Στο flop και στο turn, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα γιατί μπαίνουν μέσα τα draw που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες νίκης απέναντι σε ένα φτιαγμένο χέρι. 
πχ σε φλοπ JcTc2d είναι καλύτερο να κρατάτε ΚcQc από 77 παρότι αν το showdown γινόταν στο flop θα κέρδιζαν τα 77.
Στη μαθηματική γλώσσα θα λέγαμε ότι δε μπορεί να γίνει απεικόνιση των αρχικών χεριών στον άξονα των φυσικών αριθμών. Στην περίπτωση που αυτό γινόταν, το παιχνίδι θα έχανε το 99 % της πολυπλοκότητάς του και θα ήταν εύκολο για κάποιον να παίρνει πάντοτε την καλύτερη απόφαση. (η μόνο περίπτωση που μπορεί να γίνει είναι στο river, γι αυτό και εκεί σχύουν άλλοι κανόνες για τη λήψη αποφάσεων). Το error rate των περισσοτέρων θα πλησίαζε το 0 και θα επρόκειτο για ένα παιχνίδι καθαρά τύχης με πιο συχνό αποτέλεσμα την ισοπαλία (πλην rake). 
Όλη η μάχη λοιπόν δίνεται στον υπολογισμό των range των αντιπάλων με ομαδοποιήσεις, αφαιρέσεις, κατανομή πιθανότητας για φύλλα, απαγωγή σε άτοπο κλπ, με την αδυναμία ακρίβειας και την αβεβαιότητα να βασιλεύει. 
Όσο αφορά άλλα παιχνίδια όπως το Omaha, εκεί χάνεται κυριολεκτικά η μπάλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου